Lammytterfile´ a`la Gräsljunga med klyftpotatis och kryddsmör

Lammytterfilé
1 st lammytterfile t ex från Gräsljunga gård
Salt och peppar

1. Skiva köttet i ca 2 cm skivor
2. Stek sedan köttet i smör i stekpannan, salta och peppra.
OBS! Stek inte för länge det ska vara rosa inuti, inte rått men rosa.

Klyftpotatis
Potatis av någon god fast sort
Smör+olja
Salt
Peppar
(dragon/timjan/rosmarin)

1. Sätt på ugnen 225 grader
2. Skala och skär potatisen i klyftor
3. Lägg en stor klick smör i en braspanna och ringla över lite olja
4. Lägg i potatisklyftorna i det upphettade fettet, blanda om så potatisen har fett runt om, salta och peppra, ev. någon ört krydda,(jag gillar dragon eller timjan).
5. Stek i ugnen ca 30 min, tills potatisen känns mjuka
6. Rör om i pannan ett par gånger under stekningen.

Kryddsmör
200 gr smör
1 vitlöksklyfta
Saften av ½ citron
Salt
Peppar
½ dl hackad Persilja
Paprikapulver

Rör ihop alla ingredienserna i en skål.
Mikael på Gräsljunga Gård rör ihop kryddsmöret på en höft (tills det smakar bra)
Servera med grönsallad och dressing alt. Vinigrätt

Förslag på sås om man hellre vill äta kokt potatis till
1 klick smör
1 vitlöksklyfta
1 dl hackad persilja
rivet skal av ½ citron
lammfond alt kalvfond eller köttbuljongtärning
3 dl grädde
1 kapsyl sherry
1. Fräs citronskal, hackad vitlök och persilja i lite smör
2. Häll i grädden och lite fond( man kan göra detta i pannan efter det man stekt filen då får man lite smak därifrån)
3. Smaka av med salt och peppar, ev lite soja och sherry

Vill man ”lyxa” till såsen ytterliggare smular man i lite stilton ost eller gorgonzola.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar